Helsingkrona nation bygger vidare.
Framtidens studentboende i sikte!

Uppdateringar för bygget av Helsingkrona nations nästa hus

Vy väster

UPPDATERING

Denna sida kommer användas för att uppdatera om de pågående byggena på nationen. Datum och tider kan variera mot verkligheten då nya förutsättningar kan förändra tidplanen. All viktig information kommer givetvis också skickas ut/ sättas upp lappar om.

Uppdatering 2023-09-06:

Bild från vardagsrum
Bild på fasad med stängda fönsterluckor

Nu efter byggsemestern kommer en uppdatering vad som händer just nu. Fasad och fönsterluckor installeras just nu på det nya huset, även inre arbeten görs också. Vi kommer under september ha ett referensrum färdigt och även då kunna släppa lite bilder. Invändigt arbete sker i den gamla källaren (detta arbete är drygt två veckor försenat).

Uppdatering 2023-06-12:

Invändigt arbete såsom gipsning, flytspackling och sanering med mera. Utvändigt arbete med plåtkassetter, takläggning och balkonger. Renovering av tvättstugan börjar vecka 24.

Uppdatering 2023-05-30:

Sanering kommer att utföras under v.22 och v.23. Under denna period kommer korridorerna i källaren vara avstängda, och detta gäller även rummen som korridorerna leder till.

Södra korridoren till tvättstuga är avstängd v.22, norra korridor till förråd är avstängd v.23. Det kommer att kläs in skyddsplast i korridorer under tiden arbeten utförs. Denna får ej dras ner eller skadas.

Uppdatering 2023-05-24:

Fasadisolering, utfackningsväggar, innerväggar och fönster monteras på alla sidor av huset.
Sågning i källaren mellan nya och gamla huset har påbörjats.
Fasadrenovering i det gamla huset pågår. Två av fem plåtfasader är färdiga. Balkonrenovering startar åter v.20. Invändiga arbeten i lägenheter kommer utföras under veckorna 25-28.
Tidsplan för källaren kommer inom kort komma ut.

Bakgrund

Nationen har för avsikt att bygga ytterligare ett studentbostadshus med plats för ca 60 studenter i den södra delen sin fastighet, granne med LTH-området i Lund. Huset blir det tredje på tomten och blir ytterligare ett synligt tillägg till nationens befintliga bestånd av studentbostäder.

”Den här gången satsar vi på en helt ny typ av gemensamhetsboende för studenter; nästa generation av studentkorridorer” säger Peter Kempe, husförman på nationen.

Modell av Helsingkrona söder - FOJAB Arkitekter

Storlägenheter

Varje våningsplan kommer att fungera som en sorts storlägenhet för 9-10 studenter som alla har ett eget sovrum med egen toalett och plats för skrivbord. Men därutöver prioriteras det gemensamma köket och vardagsrummet som kommer att ligga centralt i planlösningen och erbjuda generösa ytor för samvaro, plugg och fest. Och med gemensam balkong mot söder.

”Takterrass blir det också, precis som på våra andra två hus”, säger Kurator Oliver Särnehed.

Vy öster

I projektet ingår också att anpassa den södra delen av tomten och skapa ett nytt litet torg i sydväst. Och fasadrenovering av det äldsta huset, som även kommer att kopplas samman med det nya genom att källarplanen byggs samman.

”Det är väldigt roligt att få förtroendet att fortsätta arbeta med nationen och utveckla nästa projekt efter Tornet, som ju blev färdigbyggt 2015” säger Mattias Hedberg Ek, FOJAB arkitekter.

Målsättningen är att bygglovet och upphandlingen av projektet ska kunna ske under vintern/våren 2020/2021 för att i bästa fall påbörja bygget i slutet av 2021 eller början av 2022.

Helsingkrona Nation

Information om Helsingkrona nation

Helsingkrona Nation är en studiesocial förening med ca 3500 medlemmar. I dagsläget finns det ca 350 bostadsplatser och utöver det tillhandahåller nationen en uppsjö av aktiviteter för sina medlemmar; pubar, spex, fotboll och radio för att nämna några. Verksamheterna administreras av över 100 ideellt arbetande studenter som genom sitt engagemang får kunskap, erfarenheter och vänner för livet.

Kontakt

Byggförman Philip Ohlin:
bygg@helsingkrona.se

Husförman Oliver Skoglund:
husforman@helsingkrona.se

Kurator Johannes Svensson:
q@helsingkrona.se
0703274464

Bilder och illustrationer samt modellfoto

För bilder och illustrationer svarar FOJAB arkitekter, Mattias Hedberg Ek och Mats Nilsson.